De SOOJ is ontstaan uit een bewonersinitiatief. Uit een enquête bleek grote behoefte te bestaan aan een ruimte waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten.

De oprichting vond plaats in december 2003 en in april 2004 kon de deur daadwerkelijk open. In de prachtige locatie aan de Tichelstraat vond de SOOJ onderdak bij het toenmalige Jongerencentrum De Tichel. Aanvankelijk was de SOOJ vier middagen per week geopend.

In de loop der tijd zijn de openingstijden verruimd tot 5 middagen en één ochtend per week.

Ook op zaterdag is de SOOJ geopend. Dankzij de voormalige beheerders van De Tichel is er dan Open huis De Tichel.

Al snel na de opening konden diverse computercursussen worden aangeboden, waaraan inmiddels vele ouderen enthousiast hebben deelgenomen en ging de Klaverjascompetitie van start, die twee maal per jaar wordt gehouden  en inmiddels een begrip is in de buurt.

Het aanbod van activiteiten is allengs uitgebreid met o.a. Bridge- en Mahjong-lessen, Taalcursussen, Bingo, Leeskring.

Incidentele activiteiten als Lezing Jordaan, Operamiddag, Meezingmiddag, Rommelmarkt, Museumrondleidingen, Creatieve middagen, Cursus Genealogie werden georganiseerd.

. .
.

Tichel = Tegel

De naam Tichelstraat komt van het Tegel. Op de hoek van de Gieterstraat en de Tichelstraat was een pottenbakkerij gevestigd. Deze werd tussen 1625 en 1650 opgeheven toen de Tichelstraat werd verlengd. U kunt meer lezen over de Tichelstraat in het artikel Krotten en pottenbakkerij in de Westerstraat

.
.

Meer geschiedenis

De Tichelstraat in de beeldbank van het het stadsachrief