De exposities zijn tijdens openingstijden te bekijken.

Wilt u uw schilderijen, tekeningen, grafiek of foto’s exposeren in de SOOJ?

Dat kan, zend dan een e-mail naar info@sooj.nl.com onder vermelding van uw naam en telefoonnummer en een omschrijving van het werk dat u wilt exposeren.

Nu te zien

5 mei – 21 JUNI

Voor Nico Wandel (1942) gaat het maken van zijn werk om het genot van het kijken. Bij zowel zijn modeltekeningen als zijn foto’s zie je het resultaat van een nieuwsgierig oog. Als je voor een model staat is het eindeloos fascinerend hoe een lichaam in elkaar zit en hoe je dat zou kunnen vertalen in een paar lijnen houtskool of siberisch krijt. Je kunt verdwalen in details maar toch proberen het als dynamisch geheel te zien. Ook in zijn foto’s zie je iemand die echt onderzoekend is, deze keer door een lens. Met verwondering voor het alledaagse ontdekt en creëert hij composities  waarin het banale wordt getransformeerd tot iets heel bijzonders. Het is waar dat  hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet.  Dat is de charme en de schoonheid van zijn werk.

Verwacht

Geen berichten gevonden.

Vorige tentoonstellingen

18 maart – 3 mei
schilder

Simone Bosch (1959) volgde de Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch op de afdeling schilderen.

Zij verliet de academie vroegtijdig omdat ze zich niet kon vinden in de nadruk op abstract werk van de docenten schilderen. Zij wilde haar verhalende en figuratieve talent verder ontwikkelen en had behoefte aan een eigen ruimte om te exploreren. Deze stap werd beloond met een startstipendium van het Ministerie van Cultuur. Ze gebruikt diverse materialen en technieken, zoals olieverf, acryl, aquarel, collage, fotografie of tekening maar beschouwt zichzelf vooral als een schilder . 

Basis thema:
Het landschap als grondgebied van de ziel

Haar werk richt zich op de relatie met de natuur, het contemplatieve en het magische. In plaats van de zichtbare werkelijkheid te tonen, stelt ze essentiële vragen over de mens en zijn relatie tot de -eigen- natuur. 

Haar werken bieden een stille ruimtelijkheid die resoneert met de immense ruimte van bewustzijn in ieder mens. 

En oog hiervoor te hebben resulteert in een ode van verwondering voor het leven zelf.

Haar werken zijn tegelijkertijd uitgesproken en stil. En deze stilte is misschien des te meer welkom in deze roerige tijden.

29 januari 2024 – 15 maart 2024

Carla van Beurdens werk begeeft zich de laatste jaren op het grensvlak van taal en beeld.

Ze maakt uitgesneden voorstellingen waarin silhouetten van bomen worden bevolkt door kleurrijke teksten. Vogels spelen een belangrijke rol in deze tekstbomen. Ze vliegen aan vanuit flarden van kinderliedjes, uitdrukkingen en fragmenten van gedichten. Soms nemen er ook geschilderde of getekende vogels plaats in de boom. 

Nostalgie naar de vogelgeluiden uit haar kinderjaren vormde de aanzet tot dit werk. Het verdwijnen van diverse kleine zangvogels door de komst van de groene halsbandparkiet inspireerde tot het noemen van zoveel mogelijk vogelnamen. 

In de serie Uitgesneden Geluiden neemt taal de overhand. Op schilderijtjes monteert van Beurden uitgesneden teksten en uit transparante of gekleurde vellen snijdt zij teksten afkomstig uit gedichten van onder andere TS Elliot, Emily Dickinson, Jan Hanlo en JC Bloem. Van Beurden streeft ernaar om zoveel mogelijk met gevonden materialen te werken. Zo gebruikt zij underlayment wat in allerlei soorten en maten op straat te vinden is. De grote lengtes stellen haar in staat hoge bomen en lange fragmenten te creëren. 

Carla van Beurden  
Tilburg 1951

1979 – 1984  Gerrit Rietveld Academie, afdeling Vrije Grafiek
Sinds 1984  werkzaam bij kunstenaarsvereniging Emina Swaen
Atelier: Realengracht 104 1013 KW Amsterdam

17 DECEMBER – 26 JANUARI 2024
collagetechniek

Cora Mulder volgde opleidingen aan diverse kunstacademies. Zij heeft een Tekendocente akte voor beeldende vorming. Zij heeft onder andere in Bangkok, Engeland en diverse galeries in Nederland tentoongesteld. Ze is al 25 jaar lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas zie website www.sint-lucas.nl

In haar werk is een duidelijke eigen stijl te herkennen. Haar schilderijen zijn figuratief en onderscheiden zich door toepassingen van gemengde technieken. Zij gebruikt de collagetechniek, waarin verschillende lagen zelf beschilderd en gescheurd papier, geplakt worden op doek of zuurvrij papier, waarna het werk versterkt wordt door het gebruik van acryl verf en pastelkrijt waardoor het werk hun uiteindelijke vorm en kleur krijgen.

Naast beeldend kunstenaar is Cora ook als beeldend docente verbonden aan de Opstap. www.deopstap.nl

22 oktober – 10 december 2023
Textiel

Clare is altijd gefascineerd geweest door de zeggingskracht van kleur. Sinds enkele jaren maakt zij dynamische composities met stof en draad. Gedrukte en effen stoffen vormen haar palet. In deze tentoonstelling is een selectie van haar recente textielcollages en art quilts te zien. 

Haar achtergrond als zeefdrukker en dessinontwerper is duidelijk zichtbaar in haar huidige werk. Ook van invloed zijn de kunstwerken die zij in haar jeugd in New York zag: de Abstract Expressionisten, Sonia Delaunay, Paul Klee en Matisse hebben haar als kunstenaar gevormd.

Clare is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming (tekenen/schilderen) en heeft een carrière als zeefdrukker, kunstdocent en adviseur cultuuronderwijs achter de rug. Zij werkt nu in een museum en vooral in haar atelier.

3 SEPTEMBER – 20 OKTOBER 2023
Schilderijen en Giclees

Frans van Vuuren is geboren en getogen Amsterdammer (1950) en was vóór zijn pensionering werkzaam als directeur van een basisschool en de laatste vijf jaar was hij docent beeldende vorming. Al op jonge leeftijd legde hij met een eenvoudig fototoestel van alles vast. Vooral de natuur inspireerde hem daarbij. De door hem vastgelegde landschappen verwerkt hij in zijn doeken, daarbij geïnspireerd door o.a. de Duitse expressionisten van Die Brücke, der Blaue Reiter, de schilders van het Groninger collectief De Ploeg en de schilders van de Bergense School. “Vorm en Kleur” in alle eenvoud, dáár gaat het om!!  Nog regelmatig ontdekt Frans “nieuwe” schilders die hem kunnen inspireren. Een aantal van zijn schilderijen is, via een minimale digitale bewerking, in een maximale oplage van 25 stuks, verschenen als kunstdruk (Giclee) op A3 en A4 formaat. Frans is autodidact. Onder het motto “no cure no pay” werkt hij ook in opdracht. Alle schilderijen zijn, tenzij anders vermeld, tegen een zeer schappelijke prijs te koop (tussen € 100,- en  € 200,-) en worden geleverd in een houten baklijst.
www.fransvanvuuren.nl

2 APRIL – 21 MEI 2023
PORTRETTEN

Een kleine selectie uit een historische verzameling van Surinaamse bruidsfoto’s (1868-1950)  is van 2 april tot 21 mei te zien in ontmoetingsruimte SOOJ, Tichelstraat 50 in de Jordaan 

In het  kader van deze tentoonstelling wordt op zaterdag 22 april een verhalendag in Sooj georganiseerd.  Enkele nazaten vertellen op die  dag het verhaal van de door het huwelijk verbonden levens van hun voorouders. 

Het is het verhaal van menselijke verbintenissen die landsgrenzen, klasse, etniciteit of religie overbruggen. De vele familiegeschiedenissen laten zien dat dit zelden zonder slag of stoot ging en toch volgden de meeste geliefden de weg van hun hart.

Surinamers waaierden al vroeg uit over de wereld en vonden hun partner soms in Nederland, op Aruba, Curaçao of Bonaire, in voormalig Nederlands Oost-Indië, of Noord-Amerika. De kracht van deze collectie is de veelheid aan uiteenlopende verbintenissen. Minimaal één voorouder heeft een Surinaamse achtergrond. Dat kan de familie van de bruid, of bruidegom zijn. De vroegste foto in deze fotocollectie dateert uit 1868.

Het idee om deze bijzondere portretten bijeen te brengen ontstond in 2014 bij buurtbewoonster Lucia Nankoe. Zij is  de initiatiefnemer van deze tentoonstelling en samensteller van het boek Trouwportretten, fotovertellingen uit het Surinaamse verleden 1868-1950 . Het boek is te verkrijgen in boekhandel Island Bookstore in de Westerstraat.

Dank gaat uit naar de nazaten die hun foto beschikbaar stelden ten behoeve van deze kleine tentoonstelling. 

U bent van 2 april tot 21 mei welkom bij Sooj van maandag t/m vrijdag van 13:00-17:00 uur, toegang is gratis 

Het aantal plaatsen tijdens de verhalendag op 22 april is beperkt. Voor hapjes en drankjes op deze dag wordt een financiële bijdrage gevraagd.  Bekijk het programma hier

Voor meer informatie over het programma van de verhalendag en de aanmelding kunt u mailen naar de coördinator van de verhalendag Gemma Keijzer sooj@kpnmail.nl

9 JANUARI – 1 APRIL 2023
SCHILDERIJEN

Opening: 8 januari 2023 van 16.00 – 18.00 uur

Ton Tijhuis is een creatieve schilder die zich laat inspireren door zijn reizen over de hele wereld. Van elke land waar hij is geweest verwerkt hij zijn verhaal in een schilderij. Dit resulteert in een geweldige collectie met inspirerende schilderijen.

28 NOVEMBER – 23 DECEMBER 2022

METALLIEKEN

Al meer dan 25 jaar maakt WAJS ieder jaar 10 nieuwe werken.  Louise Baars, zijn trouwste fan, is echter recent overleden. Zij had een goede neus voor de mooiste stukken. Daarom dit keer geen nieuw werk, maar een overzicht van wat Louise ooit allemaal heeft gekocht. Voor € 150,00 mag u er eentje hebben. De opbrengst gaat naar een goed doel. In het achterzaaltje hangt ook nog het een en ander. Kom kijken wat Willem in de loop van de jaren zoal heeft gemaakt.

www.metallieken.nl

SOOJ, TICHELSTRAAT 50, 1015 KT AMSTERDAM

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden