De exposities zijn tijdens openingstijden te bekijken.

Wilt u uw schilderijen, tekeningen, grafiek of foto’s exposeren in de SOOJ?

Dat kan, zend dan een e-mail naar info@sooj.nl.com onder vermelding van uw naam en telefoonnummer en een omschrijving van het werk dat u wilt exposeren.

Nu te zien

22 oktober – 10 december 2023
Textiel

Clare is altijd gefascineerd geweest door de zeggingskracht van kleur. Sinds enkele jaren maakt zij dynamische composities met stof en draad. Gedrukte en effen stoffen vormen haar palet. In deze tentoonstelling is een selectie van haar recente textielcollages en art quilts te zien. 

Haar achtergrond als zeefdrukker en dessinontwerper is duidelijk zichtbaar in haar huidige werk. Ook van invloed zijn de kunstwerken die zij in haar jeugd in New York zag: de Abstract Expressionisten, Sonia Delaunay, Paul Klee en Matisse hebben haar als kunstenaar gevormd.

Clare is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming (tekenen/schilderen) en heeft een carrière als zeefdrukker, kunstdocent en adviseur cultuuronderwijs achter de rug. Zij werkt nu in een museum en vooral in haar atelier.

Verwacht

18 december – 26 januari 2024

29 januari 2024 – 15 maart 2024

Vorige tentoonstellingen

3 SEPTEMBER – 20 OKTOBER 2023
Schilderijen en Giclees

Frans van Vuuren is geboren en getogen Amsterdammer (1950) en was vóór zijn pensionering werkzaam als directeur van een basisschool en de laatste vijf jaar was hij docent beeldende vorming. Al op jonge leeftijd legde hij met een eenvoudig fototoestel van alles vast. Vooral de natuur inspireerde hem daarbij. De door hem vastgelegde landschappen verwerkt hij in zijn doeken, daarbij geïnspireerd door o.a. de Duitse expressionisten van Die Brücke, der Blaue Reiter, de schilders van het Groninger collectief De Ploeg en de schilders van de Bergense School. “Vorm en Kleur” in alle eenvoud, dáár gaat het om!!  Nog regelmatig ontdekt Frans “nieuwe” schilders die hem kunnen inspireren. Een aantal van zijn schilderijen is, via een minimale digitale bewerking, in een maximale oplage van 25 stuks, verschenen als kunstdruk (Giclee) op A3 en A4 formaat. Frans is autodidact. Onder het motto “no cure no pay” werkt hij ook in opdracht. Alle schilderijen zijn, tenzij anders vermeld, tegen een zeer schappelijke prijs te koop (tussen € 100,- en  € 200,-) en worden geleverd in een houten baklijst.
www.fransvanvuuren.nl

2 APRIL – 21 MEI 2023
PORTRETTEN

Een kleine selectie uit een historische verzameling van Surinaamse bruidsfoto’s (1868-1950)  is van 2 april tot 21 mei te zien in ontmoetingsruimte SOOJ, Tichelstraat 50 in de Jordaan 

In het  kader van deze tentoonstelling wordt op zaterdag 22 april een verhalendag in Sooj georganiseerd.  Enkele nazaten vertellen op die  dag het verhaal van de door het huwelijk verbonden levens van hun voorouders. 

Het is het verhaal van menselijke verbintenissen die landsgrenzen, klasse, etniciteit of religie overbruggen. De vele familiegeschiedenissen laten zien dat dit zelden zonder slag of stoot ging en toch volgden de meeste geliefden de weg van hun hart.

Surinamers waaierden al vroeg uit over de wereld en vonden hun partner soms in Nederland, op Aruba, Curaçao of Bonaire, in voormalig Nederlands Oost-Indië, of Noord-Amerika. De kracht van deze collectie is de veelheid aan uiteenlopende verbintenissen. Minimaal één voorouder heeft een Surinaamse achtergrond. Dat kan de familie van de bruid, of bruidegom zijn. De vroegste foto in deze fotocollectie dateert uit 1868.

Het idee om deze bijzondere portretten bijeen te brengen ontstond in 2014 bij buurtbewoonster Lucia Nankoe. Zij is  de initiatiefnemer van deze tentoonstelling en samensteller van het boek Trouwportretten, fotovertellingen uit het Surinaamse verleden 1868-1950 . Het boek is te verkrijgen in boekhandel Island Bookstore in de Westerstraat.

Dank gaat uit naar de nazaten die hun foto beschikbaar stelden ten behoeve van deze kleine tentoonstelling. 

U bent van 2 april tot 21 mei welkom bij Sooj van maandag t/m vrijdag van 13:00-17:00 uur, toegang is gratis 

Het aantal plaatsen tijdens de verhalendag op 22 april is beperkt. Voor hapjes en drankjes op deze dag wordt een financiële bijdrage gevraagd.  Bekijk het programma hier

Voor meer informatie over het programma van de verhalendag en de aanmelding kunt u mailen naar de coördinator van de verhalendag Gemma Keijzer sooj@kpnmail.nl

9 JANUARI – 1 APRIL 2023
SCHILDERIJEN

Opening: 8 januari 2023 van 16.00 – 18.00 uur

Ton Tijhuis is een creatieve schilder die zich laat inspireren door zijn reizen over de hele wereld. Van elke land waar hij is geweest verwerkt hij zijn verhaal in een schilderij. Dit resulteert in een geweldige collectie met inspirerende schilderijen.

28 NOVEMBER – 23 DECEMBER 2022

METALLIEKEN

Al meer dan 25 jaar maakt WAJS ieder jaar 10 nieuwe werken.  Louise Baars, zijn trouwste fan, is echter recent overleden. Zij had een goede neus voor de mooiste stukken. Daarom dit keer geen nieuw werk, maar een overzicht van wat Louise ooit allemaal heeft gekocht. Voor € 150,00 mag u er eentje hebben. De opbrengst gaat naar een goed doel. In het achterzaaltje hangt ook nog het een en ander. Kom kijken wat Willem in de loop van de jaren zoal heeft gemaakt.

www.metallieken.nl

SOOJ, TICHELSTRAAT 50, 1015 KT AMSTERDAM

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden

4 SEPTEMBER – 27 november 2022

SCHILDERIJEN EN GRAFIEK

Stijn Seip is een kunstenaar in hart en nieren. Zij is Rotterdamse van geboorte, maar verhuisde al op zeer jonge leeftijd naar Amsterdam om haar artistieke carrière te beginnen:
Danseres bij het Scapino Ballet onder leiding van Hans Snoek. Actrice bij de Nederlandse Komedie, waarin ze speelde met grootheden als Ank van der Moer en Guus Oster. Jarenlang runde ze haar eigen succesvolle gallerij, en nu op een respectabele leeftijd exposeert ze met haar kleurrijke schilderijen, in diverse technieken, in de Sooj.

SOOJ, TICHELSTRAAT 50, 1015 KT AMSTERDAM

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden

9 mei 1941 Amsterdam

Ik woon en werk in mijn geboortestad waar ik na een
verblijf in de U.S.A. en Frankrijk terugkeerde.

Mijn eerste beeld maakte ik tijdens een workshop
bij een beeldhouwer uit Zimbabwe. Beeldhouwen in
steen is voor mij: de harde materie bewerken tot een
zachte vorm.

Hoewel ik al op jonge leeftijd in de weer was met oliepastel verf klei enz. volgde ik
mijn eerste echte schilderlessen rond 1980 bij Theo Peters in Amsterdam. Uiteindelijk
ben ik mijn eigen weg gegaan en beschouw mezelf als een autodidact.

De droom is mijn belangrijkste inspirator. Menselijke emoties en relaties zetten mij
aan tot het werken in woord, verf en steen. Voor steensculpturen gebruik ik bij voor-
keur serpentijn omdat de verrassende kleuren van de steen meedoen in de compositie.
Schilderen doe ik in olieverf op doek en acryl op doek of papier.

Citaat uit recensie n.a.v. expositie:
“Met name de absurdistische elementen in haar schil-
derijen vertellen iets over de tragische kanten van de werkelijkheid.”

In mijn werkzaam leven was ik docente handvaardigheid in ITO IHNOM en voortgezet
onderwijs. Daar groeide mijn belangstelling voor de ‘andere’ mens. Ik koos voor de
psychiatrie, waar ik lang werkte als beleidsmedewerker en begeleider van de emanci-
patieprocessen in dat veld. Sinds dertig jaar voer ik een kleine therapeutische praktijk
aan huis.

Informatie: Nettie Broers Amsterdam 06 409 448 76

e-mail: broersanne@gmail.com

website: www.nettiebroers.exto.nl

INSPIRATIE

Van 11 april tot 22 mei exposeert Jan Allis met schilderijen, collages en werken met gemengde techniek.

Mijn tentoonstelling van schilderijen en collages heeft als thema ’ Inspiratie’. Bronnen van inspiratie zijn werk van Breitner, Peter Doigt e.a. en allerhande hedendaags beeldmateriaal, zoals filmbeelden en computergames en vanzelfsprekend de natuur. Ook zijn sporen van de actualiteit in mijn werk terug te vinden en hangen er een aantal landschappelijke impressies. Het gaat om schilderijen, werken met gemengde technieken en collages. Ik hoop dat deze korte schets van mijn zevenjarige zoek- en ontdekkingstocht leidt naar nieuwsgierigheid om te komen kijken.

De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens openingstijden en op afspraak (Jan: 06-20 34 89 35)


Lieve bezoekers,

Mijn naam is Manola Sint Jago en ik ben geboren en getogen op het zonnige eilandje, Aruba. Door een ernstige ziekte ben ik naar Nederland op jonge leeftijd verhuisd. Inmiddels zijn de jaren gaan tellen en woon ik al ruim 35 jaar met veel plezier in Nederland waarvan het grootste gedeelte in Amsterdam.

Volgens mijn vader tekende ik al voordat ik kon praten en dat bleef ik doen en zal dat ook blijven doen. Mijn schilderijen hebben één thema en dat is kleur en mijn wortels. Door middel van de kleuren die ik gebruik en de taferelen die ik creëer probeer ik de kijker mee te nemen op een tropisch avontuur. Dus hoop ik dat ik u mee kan nemen zonder er fysiek bij te zijn door mijn “Tropische Wereld”. 

Ik wens u heel veel plezier met mijn kleurrijke kunstwerken en hopelijk tot ziens. 
Mocht u belangstelling hebben voor een kunstwerk, neem dan gerust contact met mij op.

Manola Sint Jago 

Website www.manolasintjago.exto.nl
Email: msintjago@planet.nl