De exposities zijn tijdens openingstijden te bekijken.

Wilt u uw schilderijen, tekeningen, grafiek of foto’s exposeren in de SOOJ?

Dat kan, zend dan een e-mail naar info@sooj.nl.com onder vermelding van uw naam en telefoonnummer en een omschrijving van het werk dat u wilt exposeren.

Nu te zien

27 oktober – 20 december

René Rikkelman – Amsterdam, 1959

Al op jonge leeftijd raakte ik gefascineerd door tekenen en schilderen en boetseerde ik figuurtjes uit klei. Na de academie voor reclamevormgeving en tekenacademie heb ik twaalf jaar als reclame- en decoratieschilder gewerkt en in 1988 ben ik me gaan toeleggen op eigen werk en is mijn leven als professioneel zelfstandig kunstenaar gestart. Ik specialiseerde me op meerdere vakgebieden en in diverse technieken waardoor ik een veelzijdigheid aan stijlen beheers. Ik werk in zowel twee- als driedimensionale vormgeving.

Mijn veelzijdigheid aan stijlen komt vooral voort uit de techniek van het schilderen.
Bijvoorbeeld wat er gebeurt met verf die je dik of juist vloeibaar aanbrengt en of je met harde kwasten of zacht penselen schildert. Hoe treffend een toets kan zijn die op de juist plek is aangebracht met een ogenschijnlijk gemak of hoe vloeiend een lijn kan zijn. Ik schilder in olieverf op linnen.

Mijn beelden, gemodelleerd in plastiline of klei en daarna gegoten in brons of kunststof, zijn veelal gestileerde figuren en portretten. De portretten zijn anoniem en verwijzen niet per se naar een bestaand persoon eerder verwijzen ze naar een innerlijke rust en tevredenheid.

Hiernaast werk ik graag in opdracht.

Verwacht

Geen berichten gevonden.

Vorige tentoonstellingen

9 september – 25 oktober.

Staaf
De Amsterdamse regisseur en kunstenaar David de Winter (1973), beter bekend als Staaf heeft zijn woning en atelier sinds 2005 op de Bloemgracht in de Jordaan. Zijn galerie HUGO23, waarin hij tentoonstellingen van z’n eigen werk afwisselt met die van andere kunstenaars, is op 5 minuten lopen afstand, aan de Tweede Hugo de Grootstraat 23.

Mokum in Olie
Door Corona had Staaf – net als veel andere mensen – ineens veel vrije tijd. Tijdens lange wandelingen door de vaak stille stad herontdekte hij de schoonheid van het alledaagse. “Ik ben gaan proberen die schoonheid heel precies vast te leggen, in olieverf. Het is mijn meest realistische werk tot nu toe.” Het zijn beelden van hele gewone scenes uit de Amsterdamse binnenstad: Een meisje op een fiets bij een stoplicht, een vogel op de markt, vuilniszakken bij een Amsterdammertje, winkelende toeristen en de Westertoren gezien vanuit de Bloemstraat.

Naast de originele schilderijen uit deze serie: Mokum in olie, zijn er bij SOOJ ook een aantalreproducties in beperkte oplage te koop, gesigneerd en genummerd.

Toen we daar zo zaten
Staaf maakte voor het Parool, samen met schrijver en dichter Rogier Cornelisse een jaar lang de wekelijkse rubriek Toen we daar zo zaten. In deze serie maakten zij portretten van de stad vanaf hun favoriete Amsterdamse terrassen. Rogier schreef, Staaf tekende. Giclée prints uit deze serie zijn ook te koop tijdens deze expositie.

galeriestaaf.nl | hugo23.com

24 JUNI – 19 JULI
SCHILDER

Als 11-jarig jongetje uit Haarlem kreeg Henk (geboren in 1930) een doos pastelkrijtjes van zijn leerkracht. Deze had in de gaten dat hij graag en goed tekende en stimuleerde hem daarin. Henk begon met het tekenen van bloemen in de tuin en probeerde zijn tekeningen langs de huizen te verkopen. En met succes!

Zijn vader kocht een doos olieverf voor hem, en zo groeide zijn collectie tekeningen en schilderijen gestaag. Op 21-jarige leeftijd legde Henk zijn eerste geloften af bij de congregatie van de broeders van Maastricht en ging sindsdien verder door het leven als Broeder Marcoen. Tot 1995 stond hij voor de klas op verschillende plaatsen in het land. Vanaf 1974 was dat in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam, waar hij bij leerlingen en ouders bekendstond als Meester Coen van groep 8. Hij kon prachtig tekenen en schilderen, en tijdens zijn handvaardigheidslessen liet hij de kinderen schitterende objecten maken. Zijn fantastische bordtekeningen worden in de Spaarndammerbuurt nog steeds herinnerd!

Inmiddels bleef Henk voor zichzelf (ook in opdracht) veel schilderen, en dat doet hij nu nog steeds op 93-jarige leeftijd. Henk is blij dat hij nu de gelegenheid heeft om een deel van zijn omvangrijke werk tentoon te stellen en wenst iedereen veel kijkplezier. En… “Als ik hier in de Jordaan een of meerdere werken zou verkopen, gaat de opbrengst naar de missie.”

5 mei – 21 JUNI

Voor Nico Wandel (1942) gaat het maken van zijn werk om het genot van het kijken. Bij zowel zijn modeltekeningen als zijn foto’s zie je het resultaat van een nieuwsgierig oog. Als je voor een model staat is het eindeloos fascinerend hoe een lichaam in elkaar zit en hoe je dat zou kunnen vertalen in een paar lijnen houtskool of siberisch krijt. Je kunt verdwalen in details maar toch proberen het als dynamisch geheel te zien. Ook in zijn foto’s zie je iemand die echt onderzoekend is, deze keer door een lens. Met verwondering voor het alledaagse ontdekt en creëert hij composities  waarin het banale wordt getransformeerd tot iets heel bijzonders. Het is waar dat  hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet.  Dat is de charme en de schoonheid van zijn werk.

18 maart – 3 mei
schilder

Simone Bosch (1959) volgde de Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch op de afdeling schilderen.

Zij verliet de academie vroegtijdig omdat ze zich niet kon vinden in de nadruk op abstract werk van de docenten schilderen. Zij wilde haar verhalende en figuratieve talent verder ontwikkelen en had behoefte aan een eigen ruimte om te exploreren. Deze stap werd beloond met een startstipendium van het Ministerie van Cultuur. Ze gebruikt diverse materialen en technieken, zoals olieverf, acryl, aquarel, collage, fotografie of tekening maar beschouwt zichzelf vooral als een schilder . 

Basis thema:
Het landschap als grondgebied van de ziel

Haar werk richt zich op de relatie met de natuur, het contemplatieve en het magische. In plaats van de zichtbare werkelijkheid te tonen, stelt ze essentiële vragen over de mens en zijn relatie tot de -eigen- natuur. 

Haar werken bieden een stille ruimtelijkheid die resoneert met de immense ruimte van bewustzijn in ieder mens. 

En oog hiervoor te hebben resulteert in een ode van verwondering voor het leven zelf.

Haar werken zijn tegelijkertijd uitgesproken en stil. En deze stilte is misschien des te meer welkom in deze roerige tijden.

29 januari 2024 – 15 maart 2024

Carla van Beurdens werk begeeft zich de laatste jaren op het grensvlak van taal en beeld.

Ze maakt uitgesneden voorstellingen waarin silhouetten van bomen worden bevolkt door kleurrijke teksten. Vogels spelen een belangrijke rol in deze tekstbomen. Ze vliegen aan vanuit flarden van kinderliedjes, uitdrukkingen en fragmenten van gedichten. Soms nemen er ook geschilderde of getekende vogels plaats in de boom. 

Nostalgie naar de vogelgeluiden uit haar kinderjaren vormde de aanzet tot dit werk. Het verdwijnen van diverse kleine zangvogels door de komst van de groene halsbandparkiet inspireerde tot het noemen van zoveel mogelijk vogelnamen. 

In de serie Uitgesneden Geluiden neemt taal de overhand. Op schilderijtjes monteert van Beurden uitgesneden teksten en uit transparante of gekleurde vellen snijdt zij teksten afkomstig uit gedichten van onder andere TS Elliot, Emily Dickinson, Jan Hanlo en JC Bloem. Van Beurden streeft ernaar om zoveel mogelijk met gevonden materialen te werken. Zo gebruikt zij underlayment wat in allerlei soorten en maten op straat te vinden is. De grote lengtes stellen haar in staat hoge bomen en lange fragmenten te creëren. 

Carla van Beurden  
Tilburg 1951

1979 – 1984  Gerrit Rietveld Academie, afdeling Vrije Grafiek
Sinds 1984  werkzaam bij kunstenaarsvereniging Emina Swaen
Atelier: Realengracht 104 1013 KW Amsterdam

17 DECEMBER – 26 JANUARI 2024
collagetechniek

Cora Mulder volgde opleidingen aan diverse kunstacademies. Zij heeft een Tekendocente akte voor beeldende vorming. Zij heeft onder andere in Bangkok, Engeland en diverse galeries in Nederland tentoongesteld. Ze is al 25 jaar lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas zie website www.sint-lucas.nl

In haar werk is een duidelijke eigen stijl te herkennen. Haar schilderijen zijn figuratief en onderscheiden zich door toepassingen van gemengde technieken. Zij gebruikt de collagetechniek, waarin verschillende lagen zelf beschilderd en gescheurd papier, geplakt worden op doek of zuurvrij papier, waarna het werk versterkt wordt door het gebruik van acryl verf en pastelkrijt waardoor het werk hun uiteindelijke vorm en kleur krijgen.

Naast beeldend kunstenaar is Cora ook als beeldend docente verbonden aan de Opstap. www.deopstap.nl

22 oktober – 10 december 2023
Textiel

Clare is altijd gefascineerd geweest door de zeggingskracht van kleur. Sinds enkele jaren maakt zij dynamische composities met stof en draad. Gedrukte en effen stoffen vormen haar palet. In deze tentoonstelling is een selectie van haar recente textielcollages en art quilts te zien. 

Haar achtergrond als zeefdrukker en dessinontwerper is duidelijk zichtbaar in haar huidige werk. Ook van invloed zijn de kunstwerken die zij in haar jeugd in New York zag: de Abstract Expressionisten, Sonia Delaunay, Paul Klee en Matisse hebben haar als kunstenaar gevormd.

Clare is opgeleid aan de Academie voor Beeldende Vorming (tekenen/schilderen) en heeft een carrière als zeefdrukker, kunstdocent en adviseur cultuuronderwijs achter de rug. Zij werkt nu in een museum en vooral in haar atelier.

3 SEPTEMBER – 20 OKTOBER 2023
Schilderijen en Giclees

Frans van Vuuren is geboren en getogen Amsterdammer (1950) en was vóór zijn pensionering werkzaam als directeur van een basisschool en de laatste vijf jaar was hij docent beeldende vorming. Al op jonge leeftijd legde hij met een eenvoudig fototoestel van alles vast. Vooral de natuur inspireerde hem daarbij. De door hem vastgelegde landschappen verwerkt hij in zijn doeken, daarbij geïnspireerd door o.a. de Duitse expressionisten van Die Brücke, der Blaue Reiter, de schilders van het Groninger collectief De Ploeg en de schilders van de Bergense School. “Vorm en Kleur” in alle eenvoud, dáár gaat het om!!  Nog regelmatig ontdekt Frans “nieuwe” schilders die hem kunnen inspireren. Een aantal van zijn schilderijen is, via een minimale digitale bewerking, in een maximale oplage van 25 stuks, verschenen als kunstdruk (Giclee) op A3 en A4 formaat. Frans is autodidact. Onder het motto “no cure no pay” werkt hij ook in opdracht. Alle schilderijen zijn, tenzij anders vermeld, tegen een zeer schappelijke prijs te koop (tussen € 100,- en  € 200,-) en worden geleverd in een houten baklijst.
www.fransvanvuuren.nl