Expositie Carla van Beurden

29 januari 2024 – 15 maart 2024

Carla van Beurdens werk begeeft zich de laatste jaren op het grensvlak van taal en beeld.

Ze maakt uitgesneden voorstellingen waarin silhouetten van bomen worden bevolkt door kleurrijke teksten. Vogels spelen een belangrijke rol in deze tekstbomen. Ze vliegen aan vanuit flarden van kinderliedjes, uitdrukkingen en fragmenten van gedichten. Soms nemen er ook geschilderde of getekende vogels plaats in de boom. 

Nostalgie naar de vogelgeluiden uit haar kinderjaren vormde de aanzet tot dit werk. Het verdwijnen van diverse kleine zangvogels door de komst van de groene halsbandparkiet inspireerde tot het noemen van zoveel mogelijk vogelnamen. 

In de serie Uitgesneden Geluiden neemt taal de overhand. Op schilderijtjes monteert van Beurden uitgesneden teksten en uit transparante of gekleurde vellen snijdt zij teksten afkomstig uit gedichten van onder andere TS Elliot, Emily Dickinson, Jan Hanlo en JC Bloem. Van Beurden streeft ernaar om zoveel mogelijk met gevonden materialen te werken. Zo gebruikt zij underlayment wat in allerlei soorten en maten op straat te vinden is. De grote lengtes stellen haar in staat hoge bomen en lange fragmenten te creëren. 

Carla van Beurden  
Tilburg 1951

1979 – 1984  Gerrit Rietveld Academie, afdeling Vrije Grafiek
Sinds 1984  werkzaam bij kunstenaarsvereniging Emina Swaen
Atelier: Realengracht 104 1013 KW Amsterdam